
Q.  Are there any limits for the value 

of raffle prizes offered, or prices of 

raffle tickets to be sold? 

A. For each raffle event, the fair market 

value of all prizes offered cannot exceed 

$300,000.00.  Furthermore, the fair 

market value of a single raffle prize 

cannot exceed $80,000.00.  The 

purchase price of a raffle ticket may not 

exceed $300.00. 

 

Q. Are casino nights still illegal? 

A.  Casino nights remain illegal unless 

the event is conducted for entertainment 

only, and no prizes, financial rewards or 

incentives are offered to the players. 

Q.  Can a for-profit business hold a 

raffle? 

A.  Only nonprofit organizations are 

permitted to conduct raffles for 

charitable purposes.  A for-profit 

business may offer a chance to win a 

prize as long as the business complies 

with South Carolina’s Prizes and Gifts 

Act (S.C. Code §37-15-10 et. seq.), but 

only qualified nonprofit organizations 

can hold charitable raffles. 

  

Additional 
Questions? 
 

If you have other questions or need 

more information about raffles and 

raffle filing requirements, please contact 

the Secretary of State’s Division of Public 

Charities. 

Division of Public Charities 

Phone: (803) 734-2170 

Toll-free:  1-888-242-7484                                         

Email: charities@sos.sc.gov 

Web: www.sos.sc.gov 
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In 2015, nonprofit raffles became legal in 

South Carolina.  However, a nonprofit 

organization must meet certain legal 

requirements in order to conduct raffles.  

Here are some frequently asked questions 

regarding charitable raffles in our state. 

Q.  Which nonprofit organizations are 

legally permitted to hold raffles in 

South Carolina? 

A. In order to conduct a raffle, a 

nonprofit organization must meet ALL 

three of the of the following criteria: 

(1) The nonprofit must be either tax-

exempt under IRS Code Section 501(c)3, 

501(c)(4), 501(c)(6), 501(c)(7), 

501(c)(8), 501(c)(10), 501(c)(19), or 

501(d); or a class, department, or 

organization of an educational 

institution; 

(2) The nonprofit must be operated for a 

charitable purpose; and 

(3) The nonprofit must be registered to 

solicit charitable donations in South 

Carolina pursuant to the Solicitation of 

Charitable Funds Act, or excluded from 

the Act’s registration requirements.  

Q. My nonprofit organization is 

qualified to conduct raffles.  What do I 

need to file with the Secretary of 

State’s Office? 

A. Unless your nonprofit conducts only 

“exempt” raffles, it must file an annual 

raffle registration form with the 

Secretary of State.  The filing fee for the 

raffle registration form is $50.00.  In 

addition, your nonprofit must file an 

annual raffle financial report 4 ½ 

months after the end of its fiscal year.  

The annual raffle registration form and 

annual raffle financial report are 

separate from the registration statement 

and annual financial report filings 

required of charities under the 

Solicitation of Charitable Funds Act. 

Nonprofits may file their raffle 

registration forms and raffle financial  

reports online at www.sos.sc.gov.  

 

Q.  My church wants to hold a raffle.  

Does it need to register? 

A. Churches and other houses of worship 

are required to file an annual raffle 

registration form if they conduct raffles 

other than “exempt” raffles.  Because 

they are excluded from the filing 

requirements of the Solicitation of 

Charitable Funds Act, they do not have 

to register separately as charitable 

organizations. 

Q. What is an “exempt” raffle? 

A. Nonprofits may conduct exempt 

raffles without having to file an annual 

raffle registration form, provided they 

are legally qualified to conduct raffles.  

The two types of exempt raffles are:  

(1) Raffles in which a noncash prize or 

prizes have been donated to the 

nonprofit organization, and the total 

value of the prize or prizes of a single 

raffle event is not more than $950.00; 

and 

 (2) Fifty-fifty raffles in which the total 

value of the proceeds collected is not 

more than $950.00, and raffle tickets 

are sold ONLY to the nonprofit 

organization’s members or its guests, 

and not to the general public. 

If your raffle does not meet either 
of these criteria, then you MUST file 
a raffle registration form and an 
annual raffle financial report. 

 

Q.  Is there a limit to how many raffles  

a nonprofit organization can have? 

 

A. Nonprofit organizations may conduct 

only one exempt raffle a week and four 

nonexempt raffles a year.  

 

http://www.sos.sc.gov/

